ALLERGENEN: ALLERGENENMANAGEMENT IN DE PRAKTIJK
Correcte informatie omtrent aan- of afwezigheid van allergenen is voor sommige consumenten een zaak van leven of dood. Als producent mogen we hier niet lichtzinnig mee omgaan. Via risicoanalyse, voorzorgsmaatregelen en beheersmaatregelen willen we aan de consument kunnen garanderen dat de allergeneninformatie betrouwbaar is. Een goed onderbouwd en goed werkend allergenenmanagementsysteem is onmisbaar als we deze doelstelling willen bereiken.
Doelstelling
Hoe voeren we een risicoanalyse uit, wat zijn de pijlers van een allergenenmanagementsysteem, hoe zetten we dit om in de praktijk en hoe zorgen we er voor dat we via een goed werkend allergenenmanagementsysteem correcte allergeneninformatie ter beschikking stellen van de klant/consument?
Doelgroep
Alle personen binnen de onderneming die betrokken zijn bij het allergenenmanagement: kwaliteitsverantwoordelijken, productieverantwoordelijken, verantwoordelijken ontwerp en ontwikkeling, aankoopverantwoordelijken, verantwoordelijken specificatiebeheer, …
Er wordt verondersteld dat de fundamentele kennis omtrent allergenen zoals die aangereikt wordt in de cursus ALLERGENEN: FUNDAMENTELE KENNIS, gekend is.
Inhoud
- Allergenenmanagement: wat? hoe? waarom?
- Verschillende soorten allergeneninfo op het etiket
- Problematiek van kruisbesmetting
- Evolutie in de regelgeving (EU, FAVV, FAO/WHO)
- Drempelwaarden / referentiedosissen / actiegrenzen (Vital, FAVV, NVWA, FAO/WHO)
- Allergenenmanagement in de praktijk:
- Beleid
- Simply OK / Codex Alimentarius
- Beheer grondstofinformatie
- Receptuurbeheer
- Correct ontwerp en beheer etiketinformatie
- Verwisseling voorkomen
- Kruiscontaminatie voorkomen
- Risicoanalyse
- Certificering en claims
- BRCGS, IFS, FSSC 22000
- Simply OK
- ‘Free from’ claims
- Analysemethoden en testen + valkuilen
- Te verwachten
DUUR: 1 dag (9u00-17u00)
DATA, LOCATIES EN TRAINERS:
- 28/04/2023 – NAZARETH (Karin Vantilt)
- 11/05/2023 – GROBBENDONK (Karin Vantilt)
- 13/09/2023 – ONLINE (Karin Vantilt)
- 06/10/2023 – NAZARETH (Karin Vantilt)
- 07/12/2023 – GROBBENDONK (Karin Vantilt)
INSCHRIJVEN via Alimento – contactpersoon: Tom De Cock – 0474 575 846
Sorry, the comment form is closed at this time.