CLAIMS

De Europese FIC Verordening 1169/2011 regelt welke informatie verplicht op het etiket moet aangebracht worden. Daarnaast laat die verordening ook ruimte voor het aanbrengen van vrijwillige informatie. Claims behoren tot die vrijwillige informatie.

Een etiket is immers het ideale middel om het product te promoten en de specifieke eigenschappen van het product te benadrukken. Productmarketeers maken hier bijgevolg handig gebruik van. Maar over welk speelveld beschikt men? De grens tussen misleiding en toepassing van de wetgeving is vaak erg dun. Interpreteert de consument de etiketten op een foute manier of gaat de industrie in de fout?

De Claimsverordening 1924/2006 regelt het gebruik van voedings- en gezondheidsclaims waardoor ook die vrijwillige informatie aan regels gebonden is. In het merendeel van de gevallen zijn die regels duidelijk; een aantal regels is echter voor interpretatie vatbaar en wordt bijgevolg ook in de verschillende lidstaten anders geïnterpreteerd.

Naast voedings- en gezondheidsclaims is er nog een heel ruim aanbod aan labels en keurmerken. Klanten stellen steeds vaker eisen omtrent het gebruik of de productie van grondstoffen of eindproducten waaraan claims, labels of keurmerken gelinkt zijn: biologisch, RSPO, ambachtelijk, vegetarisch, glutenvrij …

Binnen de reeks ‘Free from’ standaarden publiceerde BRCGS begin dit jaar de 1e versie van de ‘Plant-Based Global Standard’ wat de mogelijkheid biedt om een ‘Plant-Based Trademark’ op de verpakking te zetten.

Het aanbod is quasi oneindig maar ziet de consument door de bomen het bos nog? Bovendien stelt het gebruik van claims en keurmerken ook bijkomende eisen aan het productieproces en de kwaliteitsborging. Het is immers uw taak om aan te tonen dat de gebruikte beweringen ook in overeenstemming zijn met het geleverde product. Validatie en massabalansbepalingen zijn hiervoor noodzakelijk.

 

 

Doelstelling

Duidelijk inzicht verschaffen in:

  • de Europese Verordening 1924/2006 en de voorwaarden om voedings- en gezondheidsclaims te mogen gebruiken;
  • de link met andere wetgevingen;
  • andere claims, labels en keurmerken die op de markt zijn;
  • de toepassing en de beheersing in de praktijk.

Inhoud

  • Inleiding & Definities
  • Voedings- en gezondheidsclaims
    • Claimsverordening 1924/2006
    • Voedingsclaims
    • Gezondheidsclaims
    • Link met Verordening 1169/2011
  • Andere wetgeving gerelateerd aan V&G-claims
  • Biologisch
  • Geografische claims en oorsprongsetikettering
  • GMO/GGO
  • ‘Free from’ claims
  • Keurmerken
  • Religieuze claims
  • Eisen vanuit BRC/IFS
  • Validatie en beheersing van claims
  • Conclusie

 

DUUR: 1 dag (9u00-17u00)

 

DATA, LOCATIES EN TRAINERS:

  • 29/09/2020NAZARETH (Kristien Neyts)
  • 23/10/2020 – GROBBENDONK (Kristien Neyts)
  • 30/11/2020 – ROESELARE (Kristien Neyts)

 

INSCHRIJVEN via Alimento – contactpersoon: Tom De Cock – 0473 654 268

Date

23 okt 2020

Time

9:00 am - 5:00 pm

Location

Aldhem
Jagersdreef 1 - 2280 GROBBENDONK
QR Code
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.