FOOD FRAUD

Wat is er nieuw rond voedselfraude? Op zich niets: frauderen met voedsel is van alle tijden en incidenten vinden met regelmaat plaats.
Het paardenvleesschandaal dat in 2013 Europa trof, heeft echter een verhoogde aandacht voor voedselfraude teweeggebracht. Maar ook andere incidenten, zoals de verontreiniging van melkpoeder met melamine en recent de fipronilcrisis en de Veviba vleesfraude, hebben de internationale pers beroerd en hebben er toe geleid dat voedselfraude wereldwijd als een significante dreiging gezien wordt voor de voedingsindustrie. Zowel de industrie als de regulerende instanties beginnen zich te realiseren dat de potentiële economische schade van voedselfraude en de impact ervan op de volksgezondheid zelfs vele malen hoger kan zijn dan deze van de reguliere ‘food safety’ issues waarop we ons nu reeds enkele decennia focussen.

In de GFSI Benchmarking Requirements versie 7.0 van februari 2017 werden 2 nieuwe sleutelelementen opgenomen omtrent Food Fraud: het uitvoeren van een ‘food fraud’ risicoanalyse en het nemen van geschikte maatregelen om de kans op voedselfraude te beperken. BRC, IFS en FSSC 22000 hebben onder andere in functie daarvan een nieuwe versie uitgebracht. Ook de Europese Commissie heeft ondertussen nieuwe tools ontwikkeld in de strijd tegenvoedselfraude.

 

Doelstelling

  • Duidelijk inzicht verschaffen in:
    • de betekenis en de achtergrond van Food Fraud
    • de mogelijke vormen van Food Fraud en de kwetsbaarheid van grondstoffen
    • de eisen die hieromtrent in normen en klantenstandaarden gesteld worden
    • de beschikbare systemen voor de risico-inschatting van Food Fraud
  • Het aanreiken van maatregelen voor de preventie van en de ontwikkeling van een beleid omtrent ‘Food Fraud’ en productintegriteit.

Inhoud

  • Inleiding en definities
  • Historiek en recente ontwikkelingen
  • Fraudegevoelige voedingsmiddelen en triggers
  • Maatregelen vanuit de EU
  • Eisen vanuit GFSI, IFS, BRC
  • Food Fraud inbouwen in het kwaliteitsmanagementsysteem
  • Beschikbare informatiebronnen
  • Diverse methodes voor de risico-inschatting
  • Welke beheersmaatregelen kunnen genomen worden?
  • Hoe pak je dit aan binnen uw organisatie? (interactieve oefening)

 

DUUR: 1 dag (9u00-17u00)

 

DATA, LOCATIES EN TRAINERS:

  • 27/02/2020NAZARETH (Kristien Neyts)
  • 08/05/2020GROBBENDONK (Karin Vantilt)
  • 16/06/2020ROESELARE (Kristien Neyts)

 

INSCHRIJVEN via Alimento – contactpersoon: Tom De Cock – 0473 654 268

Date

16 jun 2020

Time

9:00 am - 5:00 pm

Location

Ondernemerscentrum Roeselare
Spanjestraat 141 - 8800 ROESELARE
QR Code
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.