Date

21 apr 2023
Expired!

Time

9:00 am - 5:00 pm

FSMA – PCQI

Op 4 januari 2011 bekrachtigde voormalig president Obama de Food Safety Modernization Act, afgekort FSMA. Deze nieuwe regeling heeft tot doel de veiligheid van levensmiddelen in de VS beter te borgen. Hierbij wordt de focus verlegd van reactie op incidenten naar een preventieve en risicogebaseerde benadering; een aanpak die in Europa eigenlijk reeds lang van toepassing is.

De FSMA en de gerelateerde richtlijnen gelden zowel voor bedrijven uit de VS als voor bedrijven die levensmiddelen exporteren naar de VS. Wanneer uw bedrijf exporteert naar de VS of plannen heeft om dit te doen, zal ook u moeten aantonen dat u voldoet aan de FSMA-eisen.

De FSMA omvat 7 verordeningen die stapsgewijs werden ingevoerd. Grote bedrijven met meer dan 500 werknemers dienen de ‘Preventive Controls for Human Food rule’ te implementeren sinds september 2016; bedrijven met minder dan 500 werknemers sinds september 2017. Zeer kleine bedrijven met een omzet minder dan 1 miljoen dollar kregen tijd tot 19 september 2018.

Deze training focust op de ‘Preventive Controls for Human Food rule’. Een belangrijke eis hierin is dat elk bedrijf moet beschikken over een ‘Preventive Controls Qualified Individual’ of PCQI. Dit is een persoon die verantwoordelijk is voor de opzet en het onderhoud van het voedselveiligheidssysteem.

Volgens de FSMA definitie is kwalificatie tot PCQI mogelijk op verschillende manieren:

‘PCQI: A qualified inidividual who has successfully completed training in the development and application of risk-based preventive controls at least equivalent to that received under a standardized curriculum recognized as adequate by FDA or is otherwise qualified through job experience to develop and apply a food safety system.’

De ‘standardized curriculum’ zoals in de definitie vermeld, is de training ontwikkeld door de Food Safety Preventive Controls Alliance (FSPCA), goedgekeurd door de FDA en met een officieel FSPCA PCQI certificaat. Deze training duurt echter 2,5 dag en omvat voor GFSI-gecertificeerde bedrijven zeer veel gekende informatie. Bovendien geeft de FDA op haar website heel duidelijk aan dat er geen certificaat vereist wordt en dat de beoordeling van de competentie van de PCQI voornamelijk gebeurt op basis van de kwaliteit en correctheid van het Food Safety Plan (= HACCP-plan in overeenstemming met de FSMA) opgesteld voor de exportproducten.

Met deze opleiding willen we u een beknopte versie en een valabel en door FDA aanvaard alternatief bieden voor de hierboven vermelde training met nadruk op de nieuwe, specifieke FDA-eisen en termen en op de eventuele gevolgen voor uw huidig voedselveiligheidsmanagementsysteem: zijn er aanpassingen nodig en zo ja, welke zijn dit dan? U krijgt de nodige informatie en handvaten om de FDA tijdens een audit overtuigend te woord te staan, een conform ‘Food Safety Plan’ voor te leggen en uw competentie als PCQI aan te tonen.

Deelnemers dienen reeds voldoende kennis te hebben van de HACCP-principes en de toepassing ervan

Inhoud

  • FDA Food Safety Modernization Act: inleiding en definities
  • ‘Preventive Controls for Human Foods’
  • Het ‘Food Safety Plan’
  • GMPs en basisvoorwaardenprogramma’s
  • De 4 soorten ‘Preventive Controls’:
    • Process preventive controls
    • Sanitation preventive controls
    • Allergen preventive controls
    • Supply-chain preventive controls
  • Preventive Control management elementen
  • ‘Foreign Supplier Verification Program’ (FSVP)
  • Recall-plan
  • ‘Intentional adulteration’: eisen omtrent Food Defense*
  • Overeenkomsten en verschillen met de eisen van BRC, IFS, FSSC 22000
  • Welke aanpassingen zijn nodig aan het eigen voedselveiligheidsmanagementsysteem (interactieve bespreking in groep)?
  • Conclusies

*de eisen en toepassing van de ‘Intentional Adulteration rule’ wordt uitvoerig behandeld in de cursus ‘FSMA – Intentional Adulteration’

DUUR: 1 dag (9u00-17u00)

DATA, LOCATIES EN TRAINERS:

  • 08/02/2023GROBBENDONK (Valerie Theuwis)
  • 21/04/2023ONLINE (Valerie Theuwis)
  • 20/09/2023GROBBENDONK (Valerie Theuwis)

INSCHRIJVEN via Alimento – contactpersoon: Tom De Cock – 0474 575 846

Labels

OnlineQuality Coaching

Organizer

Quality Coaching
Phone
+32 (0)9 385 55 70
Email
info@qualitycoaching.be
Website
https://www.qualitycoaching.be

Other Organizers

Speaker

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.