IFS PIA Productintegriteit

Hoe groot is het risico dat er intern in het bedrijf, bewust of onbewust, zaken fout lopen waardoor we producten afleveren die niet voldoen aan de afspraken die we maakten met onze klant of de beloften die we, via etikettering of reclame, doen naar de consument toe?

  • Hoe borgen we dat voor klant Z enkel grondstof gebruikt wordt van leverancier X en niet van leverancier Y?
  • Is de integriteit van registraties geborgd? Komt de productintegriteit onder druk te staan wanneer de klant onredelijke eisen stelt met betrekking tot levertermijnen?
  • Hoe groot is de kans dat het niet-BIO restpalletje toch bij BIO terechtkomt?
  • Of dat de aankoper onder één hoedje speelt met de leverancier?

Dit is het onderwerp van productintegriteit: borgen dat het product (inhoud + verpakking) volledig voldoet aan en overeenkomt met datgene wat op de verpakking van het product en op overige wijze naar afnemers en consumenten wordt gecommuniceerd.

Daar waar voedselfraude zich voornamelijk richt op de grondstoffen, diensten en hun leveranciers, focust voedselintegriteit of productintegriteit zich op het eigen bedrijf en proces.

Productauthenticiteit vonden we al terug in BRC; in versie 8 wordt specifiek vereist dat dit ook opgenomen wordt in de beleidsverklaring en in het kwaliteitsoverleg.

 

De ‘product integrity assessment’ of PIA die enkele jaren geleden door AHold/Delhaize ontwikkeld werd, gaat nog een heel stuk verder.

 

Ook IFS heeft deze ontwikkelingen op de voet gevolgd en lanceerde in april 2019 een eigen IFS PIA die in grote lijnen de vereisten van de AH/Delhaize PIA overneemt. Er wordt een sterk engagement van het management verwacht, een volledige risicoanalyse van alle processen binnen het bedrijf die een impact kunnen hebben op productintegriteit en vervolgens een aantoonbare bewaking van die processen.

De IFS PIA wordt in 2019 in Nederland en België uitgerold; in 2020 volgen alvast Frankrijk en Duitsland.

Voorlopig betreft dit een vrijwillige module. De kans echter dat retailers dit in de toekomst als extraatje zullen eisen bovenop de IFS Food is niet denkbeeldig

 

Doelstelling

  • Duidelijk inzicht verschaffen in:
    • de betekenis en de achtergrond van Product Integrity
    • de eisen die hieromtrent in normen en klantenstandaarden gesteld worden
    • de beschikbare systemen voor de risico-inschatting van Food Fraud
    • de IFS PIA en de AH/Delhaize PIA standaard
  • Het aanreiken van maatregelen voor de ontwikkeling van een beleid omtrent productintegriteit.
  • Voorbereid zijn op een Product Integrity Assessment

Inhoud

  • Inleiding en definities
  • Situering
  • AH/Delhaize PIA standaard
  • IFS Product Integrity Assessment – Protocol
  • IFS Product Integrity Assessment – Vereisten
  • Praktische toepassing

 

DUUR: 1 dag (9u00-17u00)

 

DATA, LOCATIES EN TRAINERS:

  • 17/03/2020NAZARETH (Kristien Neyts)
  • 15/05/2020GROBBENDONK (Kristien Neyts)

 

INSCHRIJVEN via Alimento – contactpersoon: Tom De Cock – 0473 654 268

Date

15 mei 2020 - 13 jul 2020

Time

9:00 am - 5:00 pm

Labels

Nieuwe Opleiding

Location

Aldhem
Jagersdreef 1 - 2280 GROBBENDONK
Category
QR Code
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.