Kalender

apr
26
vr
ALLERGENEN @ Grobbendonk
apr 26 @ 9:00 am – 5:00 pm

Voedselovergevoeligheid is een toenemend gezondheidsprobleem. Studies tonen aan dat het aantal mensen met een voedselallergie de laatste jaren sterk is gestegen. Allergenen maken dus een belangrijk onderdeel uit van uw voedselveiligheidsmanagementsysteem.
Allergenenbeheer blijft echter een complexe uitdaging. In verordening 1169/2011 zijn wettelijke bepalingen vastgelegd voor etikettering van voorverpakte voedingsmiddelen en informatieverstrekking bij niet voorverpakte voedingsmiddelen. Toch blijven er nog veel vragen onbeantwoord. Wat zijn bijvoorbeeld de risico’s van kruiscontaminatie en hoe dient dit geëtiketteerd te worden en welke voorzorgsmaatregelen dienen genomen te worden? Beheer van allergenen gaat ook verder dan de wettelijke etiketteringsverplichtingen en omvat onder meer de uitwerking van een allergenenmanagementsysteem.

 

Deze geactualiseerde training wil een uitgebreid inzicht verschaffen in de problematiek van voedselallergieën en allergenen, de van kracht zijnde wetgeving en de implementatie van een allergenenbeheerssysteem aangevuld met een oefening waarin de VITAL-systematiek en –drempelwaarden worden uitgelegd en toegepast.

 

Doelstelling

Deze geactualiseerde training wil een uitgebreid inzicht verschaffen in de problematiek van voedselallergieën en allergenen, de van kracht zijnde wetgeving en de implementatie van een allergenenbeheerssysteem aangevuld met een oefening waarin de VITAL-systematiek en –drempelwaarden worden uitgelegd en toegepast.

 

Inhoud

  • Voedselallergieën en –intoleranties: wat houdt dit in?
  • Achtergrondinformatie en prevalentie
  • Overzicht van alle relevante allergenen (wettelijk bepaalde en andere), hun symptomen en voorkomen
  • Kruisbesmetting
    • risicobeoordelingsmethodiek VITAL
    • drempelwaarden
    • etikettering van kruisbesmetting
  • Wetgeving: relevante regelgeving m.b.t. allergenen (etikettering, ‘vrij van’ claims)
  • Eisen m.b.t. allergenen in BRC, IFS, FSSC 22000 en Simply OK
  • Allergenenbeleid
  • Allergenenbeheer
  • Testen: beschikbaarheid en valkuilen
  • Case en praktische oefening

 

 

 

DUUR:1 dag (9u00-17u00)

 

DATA, LOCATIES EN TRAINERS:

  • 12/03/2019ROESELARE(Kristien Neyts)
  • 29/04/2019GROBBENDONK(Karin Vantilt)
  • 06/06/2019NAZARETH(Kristien Neyts)

 

INSCHRIJVENvia Alimento– contactpersoon: Tom De Cock– 0473 654 268

apr
29
ma
BEWUST OMGAAN MET BASISVOORWAARDEN VOOR VOEDSELVEILIGHEID OP DE WERKVLOER @ Nazareth
apr 29 @ 9:00 am – 1:00 pm

Doelstelling

  • Bewustmaking dat hygiënisch werken meer is dan handen wassen, haarnetje dragen …
  • Nieuwe medewerkers laten kennismaken met de basisvoorwaardenprogramma’s die van toepassing zijn binnen de voedingssector.
  • Bestaande medewerkers opnieuw sensibiliseren voor het belang van hygiënisch werken in ruime zin.
  • Het belang aantonen van basisvoorwaarden voor de beheersing van voedselveiligheidsrisico’s op de werkvloer met vermindering van interne afkeur en klantenklachten.

Wat kent de cursist na de opleiding?

  • Het hoe en waarom van de basisvoorwaarden als onderdeel van HACCP.
  • Het belang van hygiënisch werken, in de ruime betekenis van het woord.
  • De mogelijke gevolgen van niet-hygiënisch handelen op de veiligheid van uw voedingsproducten.

Inhoud

  • het belang van de basisvoorwaarden en de gevolgen van niet-hygiënisch werken
    • voor de consument
    • voor de klant (BRC, IFS, ISO, klant-specifieke eisen, ….)
    • voor de wetgever (HACCP, autocontrole)
    • voor de producent
    • voor de werknemers
  • de gevaren voor voedselveiligheid als gevolg van het niet naleven van de basisvoorwaarden:
    • vreemde voorwerpen
    • chemische gevaren
    • microbiologische gevaren
    • allergenen
  • de persoonlijke bijdrage van iedere medewerker tot de hygiëne van het bedrijf en het bewaken van de voedselveiligheid door het naleven van een aantal essentiële basisvoorwaarden of ‘Good Manufacturing Practices’-afspraken met betrekking tot:
    • veilige grondstoffen
    • omgevingsomstandigheden
    • persoonlijke hygiene
    • reiniging en desinfectie
    • ongediertebestrijding
    • traceerbaarheid
    • food defense

 

 

 

DUUR:0,5 dag (9u00-13u00)

 

DATA, LOCATIES EN TRAINERS:

  • 29/04/2019NAZARETH(Evelyne Heekhout)
  • 26/06/2019GROBBENDONK(Karin Vantilt)

 

INSCHRIJVENvia Alimento– contactpersoon: Tom De Cock– 0473 654 268

INTERNE AUDITOR HACCP – BRC – IFS – ISO 22000 – FSSC 22000 @ Nazareth
apr 29 @ 9:00 am – 5:00 pm

Doelstelling

  • voldoen aan de eis van de ISO 9000/HACCP/BRC/IFS/ISO 22000 norm ivm kwalificatie van interne auditoren
  • voldoen aan de eis van de wetgeving ivm regelmatige verificatie van het HACCP systeem
  • zorgen voor een systematisch proces van continue verbetering in het bedrijf en het kwaliteitssysteem

Deze auditortraining komt hieraan tegemoet door het bijbrengen van noodzakelijke kennis, vaardigheden en attitudes mbt:

  • achtergrond normen (HACCP, IFS, BRC, ISO 22 000, COMEOS) en wetgeving ivm voedselveiligheid
  • audittechnieken, sociale en communicatievaardigheden
  • uitvoering aan de hand van oefeningen en cases;
  • zodat na afloop de cursisten zelfstandig interne audits doeltreffend kunnen uitvoeren en zo effectief kunnen bijdragen aan de continue verbetering van het kwaliteitssyteem.

Inhoud

Dag 1
Tijdens de eerste dag wordt de praktische kennis van GMP en HACCP aangescherpt aan de hand van cases, overleg en discussie. Tevens worden recente evoluties naar kwaliteitsnormen toegelicht (oa IFS/BRC/ISO 22000). Tijdens deze eerste dag wordt steeds de vertaling gemaakt naar het auditen van de verschillende besproken onderwerpen waarin het procesdenken en continu verbeteren centraal staan.

Dag 2
Het gehele auditproces wordt doorgenomen aan de hand van een case en enkele oefeningen, startend met de planning en voorbereiding van een audit. Een heleboel tips worden aangereikt in verband met de uitvoering, attitudes, sociale en communicatievaardigheden. Rapportering en opvolging van de resultaten komt in dag 3 aan bod.

Dag 3
Tijdens dag 3 krijgt u de kans om zelf te auditen. Deze audit wordt op camera vastgelegd en besproken. Confronterend maar bijzonder leerrijk !
De cases zijn gekozen uit zowel verse als droge voeding.
Extra aandacht wordt besteed aan het auditen van de CCP’s.
Opmerking: Bij iedere evolutie in wetgeving en/of normen, wordt steeds de meest recente informatie besproken.

 

 

DUUR: 3 dagen (9u00-17u00)

 

DATA, LOCATIES EN TRAINERS:

  • 29 en 31/01/2019, 05/02/2019BORNEM (Peter Maes – Dominique Delanghe)
  • 5, 12 en 19/02/2019ROESELARE(Peter Maes – Dominique Delanghe)
  • 25 en 29/03/2019, 03/04/2019HASSELT (Peter Maes – Karin Vantilt)
  • 25 en 29/04/2019, 02/05/2019 NAZARETH (Peter Maes – Dominique Delanghe)
  • 20, 23 en 28/05/2019 GROBBENDONK(Peter Maes – Karin Vantilt)
  • 28/05/2019, 4 en 11/06/2019NAZARETH(Peter Maes – Dominique Delanghe)

 

INSCHRIJVEN via Alimento – contactpersoon: Tom De Cock – 0473 654 268

 

 

apr
30
di
Crisiscommunicatie in geval van recall @ Grobbendonk
apr 30 @ 9:00 am – 5:00 pm

In samenwerking met Twoons en Food Safety Center – FAVV

 

DUUR:1 dag (9u00-17u00)

 

DATA, LOCATIES EN TRAINERS:

  • 12/03/2019ROESELARE(Chris Decroix – Stijn Hermans – Dominique Delanghe)
  • 03/04/2019HOUTHALEN(Chris Decroix – Stijn Hermans – Dominique Delanghe)
  • 23/04/2019NAZARETH(Chris Decroix – Stijn Hermans – Dominique Delanghe)
  • 30/04/2019GROBBENDONK(Chris Decroix – Stijn Hermans – Dominique Delanghe)

 

INSCHRIJVENvia Alimento– contactpersoon: Tom De Cock– 0473 654 268

mei
2
do
INTERNE AUDITOR HACCP – BRC – IFS – ISO 22000 – FSSC 22000 @ Nazareth
mei 2 @ 9:00 am – 5:00 pm

Doelstelling

  • voldoen aan de eis van de ISO 9000/HACCP/BRC/IFS/ISO 22000 norm ivm kwalificatie van interne auditoren
  • voldoen aan de eis van de wetgeving ivm regelmatige verificatie van het HACCP systeem
  • zorgen voor een systematisch proces van continue verbetering in het bedrijf en het kwaliteitssysteem

Deze auditortraining komt hieraan tegemoet door het bijbrengen van noodzakelijke kennis, vaardigheden en attitudes mbt:

  • achtergrond normen (HACCP, IFS, BRC, ISO 22 000, COMEOS) en wetgeving ivm voedselveiligheid
  • audittechnieken, sociale en communicatievaardigheden
  • uitvoering aan de hand van oefeningen en cases;
  • zodat na afloop de cursisten zelfstandig interne audits doeltreffend kunnen uitvoeren en zo effectief kunnen bijdragen aan de continue verbetering van het kwaliteitssyteem.

Inhoud

Dag 1
Tijdens de eerste dag wordt de praktische kennis van GMP en HACCP aangescherpt aan de hand van cases, overleg en discussie. Tevens worden recente evoluties naar kwaliteitsnormen toegelicht (oa IFS/BRC/ISO 22000). Tijdens deze eerste dag wordt steeds de vertaling gemaakt naar het auditen van de verschillende besproken onderwerpen waarin het procesdenken en continu verbeteren centraal staan.

Dag 2
Het gehele auditproces wordt doorgenomen aan de hand van een case en enkele oefeningen, startend met de planning en voorbereiding van een audit. Een heleboel tips worden aangereikt in verband met de uitvoering, attitudes, sociale en communicatievaardigheden. Rapportering en opvolging van de resultaten komt in dag 3 aan bod.

Dag 3
Tijdens dag 3 krijgt u de kans om zelf te auditen. Deze audit wordt op camera vastgelegd en besproken. Confronterend maar bijzonder leerrijk !
De cases zijn gekozen uit zowel verse als droge voeding.
Extra aandacht wordt besteed aan het auditen van de CCP’s.
Opmerking: Bij iedere evolutie in wetgeving en/of normen, wordt steeds de meest recente informatie besproken.

 

 

DUUR: 3 dagen (9u00-17u00)

 

DATA, LOCATIES EN TRAINERS:

  • 29 en 31/01/2019, 05/02/2019BORNEM (Peter Maes – Dominique Delanghe)
  • 5, 12 en 19/02/2019ROESELARE(Peter Maes – Dominique Delanghe)
  • 25 en 29/03/2019, 03/04/2019HASSELT (Peter Maes – Karin Vantilt)
  • 25 en 29/04/2019, 02/05/2019 NAZARETH (Peter Maes – Dominique Delanghe)
  • 20, 23 en 28/05/2019 GROBBENDONK(Peter Maes – Karin Vantilt)
  • 28/05/2019, 4 en 11/06/2019NAZARETH(Peter Maes – Dominique Delanghe)

 

INSCHRIJVEN via Alimento – contactpersoon: Tom De Cock – 0473 654 268

 

 

mei
6
ma
HOE OVERTUIG IK MEDEWERKERS VAN VOEDSELVEILIG DENKEN EN HANDELEN? @ Berchem
mei 6 @ 9:00 am – 5:00 pm

Doelstelling

Kwaliteitsmedewerkers en eerstelijnsverantwoordelijken vormen een belangrijke schakel tussen het management van het bedrijf en de werkvloer.
Vaak echter worden ze heen en weer geslingerd tussen de productiedruk enerzijds en de steeds toenemende eisen rond hygiëne, voedselveiligheid en kwaliteit anderzijds. Beiden zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden maar het evenwicht vinden en medewerkers blijvend motiveren, is vaak een moeilijke oefening.

 

Het doel van deze opleiding bestaat er dan ook uit om de eerstelijns-verantwoordelijken

  • bewust te maken van het belang van persoonlijke en algemene bedrijfshygiëne als basisvoorwaarden voor de beheersing van voedselveiligheidsrisico’s op de werkvloer met vermindering van interne afkeur en klantenklachten;
  • vaardigheden bij te brengen om hun job als ‘hygiëne- en voedselveiligheidssupervisor’ op de werkvloer goed uit te voeren.

Welke inzichten en vaardigheden verwerft de cursist na de opleiding?

  • het hoe en waarom van de basisvoorwaarden als onderdeel van HACCP;
  • de mogelijke gevolgen van niet-hygiënisch handelen op de veiligheid van uw voedingsproducten;
  • het belang van zijn rol als ‘supervisor’ m.b.t. hygiëne en voedselveiligheid;
  • het correct informeren, communiceren, aanleren, motiveren en opvolgen evenals de vaardigheden om dit te realiseren.

 

Inhoud

Deze opleiding omvat 2 volledige opleidingsdagen waarvan de 1ehalve dag gegeven wordt door Quality Coaching; de resterende 1,5 dag wordt gegeven door Novare bvba(zie ALIMENTO)

Dag 1 – voormiddag

  • Inleiding: oefening rond de sterktes en zwaktes van het bedrijf met betrekking tot voedselveiligheid, denken en handelen. Op deze bevindingen wordt verder gewerkt en doorgepraat doorheen de cursus.
  • Basisvoorwaarden en voedselveiligheid
    • het belang van hygiëne voor voedselveiligheid.
    • de gevaren voor voedselveiligheid als gevolg van het niet naleven van de basisvoorwaarden: vreemde voorwerpen, chemische gevaren, microbiologische gevaren, allergenen.
    • de persoonlijke bijdrage van iedere medewerker tot de hygiëne van het bedrijf en het bewaken van de voedselveiligheid door het naleven van een aantal essentiële ‘Good Manufacturing Practices’-afspraken en het beheersen van de CCP’s.
    • controle en bewaking: belangrijke taken van de eerstelijnsverantwoordelijken

DUUR:2 dagen (9u00-17u00)

 

DATA, LOCATIES EN TRAINERS:

  • 12/03/2019 en 13/03/2019ROESELARE(Evelyne Heekhout en Novare)
  • 23/04/2019 en 24/04/2019BORNEM(Evelyne Heekhout en Novare)
  • 06/05/2019 en 07/05/2019 BERCHEM(Karin Vantilt en Novare)

 

INSCHRIJVENvia Alimento– contactpersoon: Tom De Cock– 0473 654 268

mei
7
di
HOE OVERTUIG IK MEDEWERKERS VAN VOEDSELVEILIG DENKEN EN HANDELEN? @ Berchem
mei 7 @ 9:00 am – 5:00 pm

Doelstelling

Kwaliteitsmedewerkers en eerstelijnsverantwoordelijken vormen een belangrijke schakel tussen het management van het bedrijf en de werkvloer.
Vaak echter worden ze heen en weer geslingerd tussen de productiedruk enerzijds en de steeds toenemende eisen rond hygiëne, voedselveiligheid en kwaliteit anderzijds. Beiden zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden maar het evenwicht vinden en medewerkers blijvend motiveren, is vaak een moeilijke oefening.

 

Het doel van deze opleiding bestaat er dan ook uit om de eerstelijns-verantwoordelijken

  • bewust te maken van het belang van persoonlijke en algemene bedrijfshygiëne als basisvoorwaarden voor de beheersing van voedselveiligheidsrisico’s op de werkvloer met vermindering van interne afkeur en klantenklachten;
  • vaardigheden bij te brengen om hun job als ‘hygiëne- en voedselveiligheidssupervisor’ op de werkvloer goed uit te voeren.

Welke inzichten en vaardigheden verwerft de cursist na de opleiding?

  • het hoe en waarom van de basisvoorwaarden als onderdeel van HACCP;
  • de mogelijke gevolgen van niet-hygiënisch handelen op de veiligheid van uw voedingsproducten;
  • het belang van zijn rol als ‘supervisor’ m.b.t. hygiëne en voedselveiligheid;
  • het correct informeren, communiceren, aanleren, motiveren en opvolgen evenals de vaardigheden om dit te realiseren.

 

Inhoud

Deze opleiding omvat 2 volledige opleidingsdagen waarvan de 1ehalve dag gegeven wordt door Quality Coaching; de resterende 1,5 dag wordt gegeven door Novare bvba(zie ALIMENTO)

Dag 1 – voormiddag

  • Inleiding: oefening rond de sterktes en zwaktes van het bedrijf met betrekking tot voedselveiligheid, denken en handelen. Op deze bevindingen wordt verder gewerkt en doorgepraat doorheen de cursus.
  • Basisvoorwaarden en voedselveiligheid
    • het belang van hygiëne voor voedselveiligheid.
    • de gevaren voor voedselveiligheid als gevolg van het niet naleven van de basisvoorwaarden: vreemde voorwerpen, chemische gevaren, microbiologische gevaren, allergenen.
    • de persoonlijke bijdrage van iedere medewerker tot de hygiëne van het bedrijf en het bewaken van de voedselveiligheid door het naleven van een aantal essentiële ‘Good Manufacturing Practices’-afspraken en het beheersen van de CCP’s.
    • controle en bewaking: belangrijke taken van de eerstelijnsverantwoordelijken

DUUR:2 dagen (9u00-17u00)

 

DATA, LOCATIES EN TRAINERS:

  • 12/03/2019 en 13/03/2019ROESELARE(Evelyne Heekhout en Novare)
  • 23/04/2019 en 24/04/2019BORNEM(Evelyne Heekhout en Novare)
  • 06/05/2019 en 07/05/2019 BERCHEM(Karin Vantilt en Novare)

 

INSCHRIJVENvia Alimento– contactpersoon: Tom De Cock– 0473 654 268

IFS-STANDAARD @ Bornem
mei 7 @ 9:00 am – 5:00 pm

Doelstelling

  • kritische inzicht geven in de IFS 6.1 standaard
  • verschilpunten qua auditprotocol en alle criteria ten opzichte van versie 6
  • in welke mate is uw systeem conform IFS versie 6.1 zodat een actieplan kan opgesteld worden
  • IFS audit intern kunnen begeleiden
  • IFS gebruiken als middel om kwaliteitsmanagement effectief in te voeren / te behouden

Inhoud

De opleiding bestaat uit onderstaand programma :

  • IFS: achtergrond, voor- en nadelen, (te verwachten) ontwikkelingen
  • IFS auditprotocol volgens 6.1
  • IFS versie 6.1: alle criteria worden overlopen met bijzondere aandacht voor de wijzigingen ten opzichte van versie 6

 

 

DUUR:1 dag (9u00-17u00)

 

DATA, LOCATIES EN TRAINERS:

  • 26/02/2019GROBBENDONK(Peter Maes)
  • 29/03/2019NAZARETH (Peter Maes)
  • 07/05/2019BORNEM (Peter Maes)

 

INSCHRIJVENvia Alimento– contactpersoon: Tom De Cock– 0473 654 268

mei
8
wo
UPGRADE INTERNE AUDITOR HACCP – BRC – IFS – ISO 22000 – FSSC 22000 @ Grobbendonk
mei 8 @ 9:00 am – 5:00 pm

Deze training is ontwikkeld op vraag van cursisten van de open/inhouse auditoropleiding naar een opvolgingstraining.

Men wil zijn ervaringen uit the field, the do’s en don’ts,.. kunnen uitwisselen met collega’s, samen met het inoefenen van de vaardigheden.

Ook merken we dat interne audits steeds meer en meer stiefmoederlijk behandeld worden als een verplicht nummertje voor de BRC-, IFS-, .. audit. Er wordt hiervoor ook steeds minder tijd vrijgemaakt in de organisaties waardoor de toegevoegde waarde verdwijnt en de auditoren minder gemotiveerd zijn.

Wat mag u verwachten van deze opleiding:

  • uw audittechnieken en vaardigheden worden opgefrist en verder verfijnd;
  • uw bedrijf krijgt een geoptimaliseerd en effectiever intern auditplan;
  • nieuw leven blazen in het kwaliteitssysteem aan de hand van performante interne audits;
  • interne audits opnieuw als motor voor een levend kwaliteitssysteem toepassen met verplichte output naar continu verbeteren; medewerkers en directie worden opnieuw betrokken door het effectiever en beter aanpakken van performante interne audits. U kan als auditor de motor zijn om uw medewerkers/directie te betrekken in een levend kwaliteitssysteem;
  • auditoren terug zin geven in het uitvoeren van interne audits; u krijgt als auditor weer een extra boost om audits op een meer diepgaande manier uit te voeren.

Inhoud

Deel 1
Korte heropfrissing van begrippen als procesdenken, PDCA. Ook de structuur van levende kwaliteitssystemen, het beheer van processen, de voorwaarden voor een goed werkend kwaliteitssysteem en de rol en valkuilen van interne audits hierbij komen aan bod.

Deel 2
Aan de hand van een volledig nieuwe case wordt uitgebreid het intern auditproces interactief bekeken. Een grondige voorbereiding van de case en bespreking in de groep staan op het programma. Men krijgt de kans om de auditvaardigheden op te frissen aan de hand van de uitvoering van deze audit met ev een slotmeeting.

Deel 3
Aan de hand van de meegebrachte auditplanning worden pijnpunten en mogelijke verbeteringen hieraan bediscussieerd.

Onder het motto “If you failed to prepare, then be prepared to fail” laten we uiteraard ook de voorbereidende checklijsten aan bod komen. We kijken naar de opbouw en aanpak hiervan en zien waar er geoptimaliseerd kan worden.

Een goede rapportering van audits is zeer belangrijk. Om die reden bekijken we de meegebrachte (uiteraard ingevulde) auditrapporten in detail. Hierbij besteden we voldoende aandacht aan de do’s en de don’t’s. Een greep uit de vragen die zullen gesteld worden: Wat wordt van een goed auditrapport verwacht? Zijn deze voldoende gedetailleerd? Is er meerwaarde gehaald uit de audits? Is er aan continu verbeteren gewerkt?

 

 

DUUR: 1dag (9u00-17u00)

 

DATA, LOCATIES EN TRAINERS:

  • 28/03/2019NAZARETH(Dominique Delanghe)
  • 08/05/2019GROBBENDONK(Peter Maes)

INSCHRIJVENvia Alimento– contactpersoon: Tom De Cock– 0473 654 268

mei
10
vr
Food fraud & product integrity @ Grobbendonk
mei 10 @ 9:00 am – 5:00 pm

Wat is er nieuw rond voedselfraude? Op zich niets: frauderen met voedsel is van alle tijden en incidenten vinden met regelmaat plaats.
Het paardenvleesschandaal dat in 2013 Europa trof, heeft echter een verhoogde aandacht voor voedselfraude teweeggebracht. Maar ook andere incidenten, zoals de verontreiniging van melkpoeder met melamine en recent de fipronilcrisis en de Veviba vleesfraude, hebben de internationale pers beroerd en hebben er toe geleid dat voedselfraude wereldwijd als een significante dreiging gezien wordt voor de voedingsindustrie. Zowel de industrie als de regulerende instanties beginnen zich te realiseren dat de potentiële economische schade van voedselfraude en de impact ervan op de volksgezondheid zelfs vele malen hoger kan zijn dan deze van de reguliere ‘food safety’ issues waarop we ons nu reeds enkele decennia focussen.

In de GFSI Benchmarking Requirements versie 7.0 van februari 2017 werden 2 nieuwe sleutelelementen opgenomen omtrent Food Fraud: het uitvoeren van een ‘food fraud’ risicoanalyse en het nemen van geschikte maatregelen om de kans op voedselfraude te beperken. BRC, IFS en FSSC 22000 hebben onder andere in functie daarvan een nieuwe versie uitgebracht. Ook de Europese Commissie heeft ondertussen nieuwe tools ontwikkeld in de strijd tegenvoedselfraude.

Daar waar voedselfraude zich voornamelijk richt op de grondstoffen, diensten en hun leveranciers, focust voedselintegriteitof productintegriteitzich op het eigen bedrijf en proces. Hoe garandeer ik een correct product dat in overeenstemming is met de claims die op de verpakking staan en met de afspraken die met de klant gemaakt werden? Ook dit is een eis uit BRC. AH en Delhaize gaan nog een stap verder en hebben een eigen productintegriteitsstandaard en -audit ontwikkeld: de PIA (product integrity audit) standaard.

 

Doelstelling

  • Duidelijk inzicht verschaffen in:
    • de betekenis en de achtergrond van Food Fraud en Product Integrity
    • de mogelijke vormen van Food Fraud en de kwetsbaarheid van grondstoffen
    • de eisen die hieromtrent in normen en klantenstandaarden gesteld worden
    • de beschikbare systemen voor de risico-inschatting van Food Fraud
    • de AH en Delhaize PIA (product integrity audit) standaard
  • Het aanreiken van maatregelen voor de preventie van en de ontwikkeling van een beleid omtrent ‘Food Fraud’ en productintegriteit.
  • Voorbereiding op een Product Integrity Audit.

Inhoud

Inleiding en definities

Deel I: Food Fraud

  • Historiek en recente ontwikkelingen
  • Fraudegevoelige voedingsmiddelen en triggers
  • Maatregelen vanuit de EU
  • Eisen vanuit GFSI, IFS, BRC
  • Food Fraud inbouwen in het kwaliteitsmanagementsysteem
  • Beschikbare informatiebronnen
  • Diverse methodes voor de risico-inschatting
  • Welke beheersmaatregelen kunnen genomen worden?
  • Hoe pak je dit aan binnen uw organisatie? (interactieve oefening)

Deel II: Product Integrity

  • Situering
  • AH/Delhaize PIA standaard
  • Link met Food Safety Culture
  • Hoe pak je dit aan binnen uw organisatie? (interactieve oefening)

 

DUUR:1 dag (9u00-17u00)

 

DATA, LOCATIES EN TRAINERS:

  • 15/02/2018NAZARETH(Kristien Neyts)
  • 10/05/2019GROBBENDONK(Karin Vantilt)
  • 11/06/2019KORTRIJK(Kristien Neyts)

 

INSCHRIJVENvia Alimento– contactpersoon: Tom De Cock– 0473 654 268