Date

15 mrt 2023
Expired!

Time

9:00 am - 1:00 pm

FOOD DEFENSE

Na de aanslagen van 11 september 2001 benoemde de Amerikaanse overheid de voedingsindustrie tot één van de vitale infrastructuren en bijgevolg tot een mogelijk doelwit voor aanslagen. Naar aanleiding hiervan stelde de FDA in de Bioterrorism Act een reeks Food Defense eisen op. Sinds 2012 zijn deze eisen ook opgenomen in de verschillende GFSI-erkende standaarden en dus ook van toepassing binnen Europa.

Food Defense staat voor het beveiligen van de productiefaciliteit en de voedingsmiddelen tegen opzettelijke verontreinigingen. Dit in tegenstelling met Food Safety of voedselveiligheid waarbij uitgegaan wordt van onopzettelijke verontreinigingen.

Op zich hebben Food Defense en Food Safety dezelfde doelstelling: een veilig product aanbieden aan de consument. Toch zijn er ook heel duidelijke verschillen en dit vereist een specifieke aanpak. Voor de borging van voedselveiligheid wordt de HACCP-methodiek gebruikt. Voor Food Defense zijn er gelijkaardige methodes ontwikkeld. Deze worden vaak benoemd als TACCP (Threat Assessment Critical Control Point).  In de opleiding wordt toegelicht hoe dit kan uitgewerkt worden.

Voor bedrijven die exporteren naar de VS en die moeten voldoen aan de ‘Intentional adulteration rule’ van FSMA verwijzen we naar de specifieke opleiding ‘FSMA – Intentional Adulteration’.

Doelstelling

  • Duidelijk inzicht verschaffen:
    – in de betekenis en de achtergrond van Food Defense;
    – in de eisen die hieromtrent in normen en klantenstandaarden gesteld worden;
    – in de mogelijke bedreigingen, intern en extern;

– in de beschikbare systemen voor het evalueren van deze bedreigingen.

  • Het aanreiken van maatregelen voor de preventie van en de ontwikkeling van een beleid omtrent opzettelijke contaminatie van levensmiddelen.
  • Opleiding van het Food Defense team van uw onderneming zodat zij zelfstandig aan de slag kunnen om een Food Defense plan uit te werken en uw bedrijf optimaal te beschermen tegen moedwillige contaminatie.

Inhoud

  • Definities
  • Historiek en ontwikkeling
  • Wie is de aanvaller?
  • Wat zijn de gevaren?
  • Wat is het dreigingsgevaar?
  • Hoe werk ik een Food Defense plan uit?
    • US: FDA, CARVER-Shock, Intentional adulteration
    • EU: PAS 96:2017; TACCP
  • Food Defense beheersmaatregelen
  • Eisen en voorstellen vanuit de actuele GFSI-erkende standaarden : IFS, BRC, FSSC 22000
  • Conclusies

DUUR: 0,5 dag (9u00-13u00)

DATA, LOCATIES EN TRAINERS:

  • 03/03/2023GROBBENDONK (Karin Vantilt)
  • 15/03/2023NAZARETH (Dirk Obin)
  • 26/05/2023ONLINE (Karin Vantilt)
  • 31/05/2023ONLINE (Valerie Theuwis)
  • 22/09/2023NAZARETH (Dirk Obin)
  • 10/10/2023GROBBENDONK (Karin Vantilt)
  • 23/11/2023ONLINE (Valerie Theuwis)
  • 15/12/2023ONLINE (Karin Vantilt)

INSCHRIJVEN via Alimento – contactpersoon: Tom De Cock – 0474 575 846

Labels

Quality Coaching

Organizer

Quality Coaching
Phone
+32 (0)9 385 55 70
Email
info@qualitycoaching.be
Website
https://www.qualitycoaching.be

Other Organizers

Speaker

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.