FSMA – Intentional Adulteration

Op 4 januari 2011 werd in de VS de Food Safety Modernization Act, afgekort FSMA, bekrachtigd. Deze nieuwe wetgeving heeft tot doel de veiligheid van levensmiddelen in de VS beter te borgen en geldt zowel voor bedrijven uit de VS als voor bedrijven die levensmiddelen exporteren naar de VS.

Wanneer uw bedrijf exporteert naar de VS of plannen heeft om dit te doen, zal ook u moeten aantonen dat u voldoet aan de FSMA-eisen.

FSMA bestaat uit 7 verordeningen. De eerste verordening die in werking trad, is de ‘Preventive Controle for Human Food rule’. Hierin wordt vereist dat u een Food Safety Plan uitwerkt en dat uw bedrijf beschikt over een ‘Preventive Controls Qualified Individual’ of PCQI. Zie hiervoor de opleiding ‘FSMA-PCQI’.

Als laatste is de ‘Intentional Adulteration rule’ van kracht gegaan. De implementatie-deadline is juli 2019 voor bedrijven met meer dan 500 FTEs, juli 2020 voor bedrijven met minder dan 500 FTEs en juli 2021 voor bedrijven met een omzet minder dan 10 miljoen dollar.

De ‘Intentional Adulteration rule’ vereist dat u een Food Defense plan uitwerkt op basis van een kwetsbaarheidsanalyse en vervolgens de nodige beheersmaatregelen neemt. Terwijl wij reeds een aantal jaar vertrouwd zijn met Food Defense vanuit de GFSI-erkende standaarden, is het uitgangspunt van FDA en de toe te passen methodiek toch duidelijk verschillend. Bovendien wordt vereist dat dit Food Defense plan wordt uitgewerkt en beheerd door een ‘Food Defense Qualified Individual’ of FDQI. Deze persoon dient vertrouwd te zijn met de wettelijke vereisten en de te gebruiken methodieken.

Met deze opleiding willen we u een volledig inzicht geven in de eisen van de ‘Intentional Adulteration rule’ en de door de FDA voorgestelde methodieken die kunnen toegepast worden bij de uitwerking van een Food Defense plan. U krijgt de nodige informatie en handvaten om een auditor overtuigend te woord te staan, een conform ‘Food Defense Plan’ voor te leggen en uw competentie als FDQI aan te tonen.

 

 

Inhoud

  • Situering van de FDA Food Safety Modernization Act
  • Intentional Adulteration rule
    • Historiek
    • Termen en definities
    • Vergelijking met GFSI interpretatie
  • Het ‘Food Defense Plan’
  • Voorbereidende stappen
  • ‘Vulnerability assessment’: methodieken
    • 4 KATs
    • 3 Elements
    • hybrid approach
  • Beheersmaatregelen of ‘mitigation strategies’
  • Food Defense monitoring, corrigerende maatregelen, verificatie
  • Oefening
  • Vrijwillige FSMA-module BRC
  • Conclusies

 

 

DUUR: 1 dag (9u00-17u00)

 

DATA, LOCATIES EN TRAINERS:

  • 22/04/2021KORTRIJK (Kristien Neyts)
  • 29/06/2021GROBBENDONK (Kristien Neyts)

 

INSCHRIJVEN via Alimento – contactpersoon: Tom De Cock – 0473 654 268

Date

22 apr 2021

Time

9:00 am - 5:00 pm
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.